Utflyktsmål i Årjäng

Fiske & Friluftsliv

Det finns otaliga utflyktsmål i Sommarviks närhet! Om det är en utflykt på sjön ni är ute efter har ni verkligen kommit rätt. Sjösystemet Dalsland-Nordmarken är ett av Europas finaste med ren luft, friskt vatten och en rik natur. Otaliga sjöar och vattendrag finns här, väl lämpade för kanoting och fiske. Aborre och gädda är våra vanligaste arter men det finns också bra ”put-and-take”-vatten att tillgå för den som vill känna på större fisk i form av utplanterad regnbåge och öring.

Cykel- & Vandringsleder

Det finns gott om cykel- och vandringsleder i området. Inte långt ifrån Sommarvik erbjuder elljusspåret flera olika leder på 10, 16 och 22 km, och Orrfjället erbjuder vackra skogsstigar i varierande längder. Vi kan även varmt rekommendera en utflykt till Glasskogens Naturreservat, ett 28000 ha stort vildmarksområde med slingrande vattendrag, stora och små sjöar, vidsträckta skogar och ett rikt djurliv. Här finns kanotleder, badplatser, fiskevatten, övernattningsstugor och vindskydd med grillplatser.

Barnens Gränsland

Ta med hela familjen och gå på spännande vandring. Längs vandringslederna kommer du att hitta kluriga frågor, lek-, lärande-, pyssel & knåp- skyltar.

Barnens Gränsland Utflykt

Skulpturpromenad

Gå på en konstvandring i centrala Årjäng! 3 km skulpturpromenad mellan Årjängs tätort och Kyrkeruds folkhögskola. En promenad för både kropp och själ!

Skulpturpromenad i Årjäng

Ögårn i Dusserud

En gård från början av 1800-talet med boningshus, svinhus, förbod och loge. Än idag finns möbler och husgeråd kvar. Under sommaren finns även diverse djur på gården.

Ögårn i Dusserud utflykt

Långelanda Tingshus

Sveriges äldsta bevarade tingshus. Det stod klart 1802 och användes till 1936. I Långelanda finns tre byggnader, en arrestlokal, ett arkiv och en tingshusbyggnad, som är kulturmärkta.

Långelanda Tingshus utflykt

Mer inspiration

Hitta fler destinationer på www.visitarjang.se eller www.visitvarmland.se

Visit Värmland

Bilkyrkogården

På bilkyrkogården i Båstnäs förenas ungefär tusen bilvrak från 30-talet fram till och 70-talet med naturens krafter. Lika vackert oavsett årstid.

Bilkyrkogården Utflykt

Nordiska Travmuseet

Basutställningarna har fokus på hästens och travsportens historia. Museet innehåller även ett välbesökt bibliotek med travsportlitteratur.

Travmuséet i Årjäng

Årjängstrollet

En självklar sevärdhet för alla som besöker Årjäng! Trollet är 8 meter högt och 3,5 meter i skostorlek! Trollets svans tjänstgör som rutschkana.

Årjängstrollet i Årjäng

Borgåsgubben

En stenstaty som enligt folksägen uppfördes under ofredstider på 1600- 1700-talet för att skrämma fiender. Uppifrån höjden har man en imponerande utsikt över sjön Västra Silen.

Borgåsgubben utflykt