Utflyktsmål i Årjäng

Västra Silen - en del av Dalslands Kanal

Ett måste när man bor på Sommarvik är att utforska den vackra västvärmländska naturen, helst genom en paddeltur på Västra Silen. Västra Silen är en klarvattensjö och en av de största sjöarna i Dalslands Kanals sjösystem. Sjöns yta är fördelad till ungefär hälften vardera på Värmland och Dalsland. Den ringa bebyggelsen runt sjön tillsammans med skogsbevuxna och klippiga sränder ger en unik vildmarkskänsla.

Västra Silen är ett välkänt sportfiskevatten och en spännande sjö för sportfiskaren! Sjön har ett bra bestånd av främst abborre och gädda men chansen att få lax och öring är också god. På Sommarviks område är det fritt fiske från land/brygga, annars krävs fiskekort.

En tur på Västra Silen är en fantastiskt rolig och avkopplande aktivitet för hela familjen, oavsett om man går in för en flerdagarstur eller om man bara vill vara ute någon timme. För den som inte vill vara ute så länge passar det bra att runda Lillöna eller Storöna som ligger mittemot Sommarvik. För längre turer är det bara att ta sikte söderut! Iordningsställda rastplatser finns utspridda lite varstans längs sjön. Observera att för övernattning vid en iordningställd rastplats behöver ni ett Naturvårdskort. Dessa finns till försäljning i receptionen.

Cykel- och vandringsleder

Det finns gott om cykel- och vandringsleder i området. Inte långt från Sommarvik erbjuder elljusspåret flera olika leder på 10, 16 och 22 km, och Orrfjället erbjuder vackra skogsstigar i varierande längder. Vi kan även varmt rekommendera en utflykt till Glaskogens Naturreservat, ett 28 000 ha stort vildmarksområde med slingrande vattendrag, stora och små sjöar, vidsträckta skogar och ett rikt djurliv. Här finns kanotleder, badplatser, fiskevatten, övernattningsstugor och vindskydd med grillplatser.

Årjängs golfbana

Bara 15 km sydöst om Sommarvik finns en av Sveriges vackraste golfbanor – en kuperad 18-håls park- och skogsbana med vacker miljö intill Svensbysjön.

arjangsgk2

Golfhallen

Mitt i centrala Årjäng finns Golfhallen med en golf- och jaktsimulator. Öva på din putting, slå ett par slag, skjut prick i vilda västern eller prova på klassiskt lerduveskytte.

golfhallen2-2

Mosseruds Gård

Uteritter med eller utan korvgrillning, ponnyridning, ridläger och ridlektioner för både barn och vuxna. Rid i paddock med instruktör, på någon av de mysiga ridvägarna i området eller varför inte en långritt med övernattning?

mosserud

Go-cart-hallen

Bara ett par kilometer från Sommarvik ligger Go-cart-hallen. Utmana familjen och ta reda på vem som är snabbast!

gocart

Bowling

Utmana vännerna på en bowling-match! Hotellet i Årjäng har en egen bowlinghall med 6 bowlingbanor med discoljus, musik och med särskilda sarger för barn.

bowling

Ögårn i Dusserud

En gård från början av 1800-talet med boningshus, svinhus, förbod och loge. Än idag finns möbler och husgeråd kvar. Under sommaren finns även diverse djur på gården.

ogornidusserud

Långelanda Tingshus

Sveriges äldsta bevarade tingshus. Det stod klart 1802 och användes till 1936. I Långelanda finns tre byggnader, en arrestlokal, ett arkiv och en tingshusbyggnad, som är kulturmärkta.

tingshuset

Årjängs Travbana

Årjängs Travbana är en av de vackraste i Sverige och väl värd ett besök! På deras hemsida finns info om travdagar såväl som info om restauranger, travmuseum och travskola.

Åtrjängstravet

Travskola

Årjängstravet har en Travskola som arrangerar utbildning och hästupplevelser under travdagarna och på övrig tid för bokning. Knattekurs för barn mellan 4-6 år, barnkurser för barn 7-15 år och vuxenkurser från 16 år.

ponny2-2

Nordiska Travmuseet

Basutställningarna har fokus på hästens och travsportens historia. Museet innehåller även ett välbesökt bibliotek med travsportlitteratur.

Travmuseet-2

Bilkyrkogården

På bilkyrkogården i Båstnäs förenas ungefär tusen bilvrak från 30-talet fram till och 70-talet med naturens krafter. Lika vackert oavsett årstid.

bilkyrkogarden

Borgåsgubben

En stenstaty som enligt folksägen uppfördes under ofredstider på 1600- 1700-talet för att skrämma fiender. Uppifrån höjden har man en imponerande utsikt över sjön Västra Silen.

borgasgubben

Årjängstrollet

En självklar sevärdhet för alla som besöker Årjäng! Trollet är 8 meter högt och 3,5 meter i skostorlek! Trollets svans tjänstgör som rutschkana.

trollet

Mer inspiration

Fler tips på utflyktsmål och sevärdheter hittar du på www.visitarjang.se eller www.visitvarmland.se

Visit Värmland
X